Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Afhængig af mobilen?

Mobiltelefonen giver lyd fra sig, og mit hjerte begynder straks at slå hurtigere: “Hva’ nu, åh åh, hvem, hvad, hvorfor….” farer tankerne igennem mig, endnu før end jeg har set på displayet.

Jeg forsøger at vente lidt, for telefonen skal jo ikke styre mig, men det går rigtigt skidt. Følelsen i kroppen har allerede taget over, og jeg kan ikke kontrollere min utålmodighed, nysgerrighed, frygt for ….. eller hvad det end er.

En ven spørger, om jeg ikke bare kan slukke apparatet, hvilket får en talestrøm frem i mig. Den ene undskyldning er bedre end den anden fx: “Jamen hvis nu det er noget vigtigt, jamen hvis jeg ikke får svaret og de så tror at …., jamen hvis nu jeg ikke får oplyst at ….., jamen hvis nu jeg går glip af …, jamen hvis nu de andre tror …., jamen hvis nu at jeg ikke får del i ……, jamen hvis nu jeg så skal være sammen med mig selv”.

Jeg kan blot konstatere, at lyden fra mobilen trigger mine følelserne, som løber af mig. De har taget magten fra mig. Jeg forlader mennesker jeg holder af og er nærværende med, når den giver lyd. Jeg mister fokus når jeg er til vigtige møder, når den giver lyd. Jeg vågner på et splitsekund hvis den giver lyd om natten.
Er der andet i mit liv, som kan gøre det ved mig, at jeg smider alt hvad jeg har i hænderne, for at tilfredsstille den med det samme? “Nej”, svarer jeg mig selv.

Hvis jeg smed alt hvad jeg havde i hænderne når min partner kaldte, så ville jeg blive kaldt underdanig. Hvis jeg gjorde det overfor mit barn, så ville jeg blive kaldt curling mor. Hvis jeg smed alt hvad jeg havde i hænderne for at løse arbejdsopgaver, så ville jeg blive kaldt arbejdsnarkoman.

Så hvad er forskellen – jeg trak et kort for at få mere lys på det.
Det bliver kort 0-7 i rød kategori.

Emnet handler om at være afhængig eller uafhængig – og i denne sammenhæng, der må jeg erkende at afhængigheden råder. Måske ikke så meget afhængigheden af mobilen, men afhængig af det kick det giver at “blive kaldt op” og blive anerkendt for “at være med”. Afhængig af mit eget behov for bekræftelse på dit og dat, behov for at tale om andet og andre, i stedet for mig selv. Eller måske et behov for at tale så meget om mig selv, at de andre ikke lægger mærke til det, som jeg ikke vil tale om.

Ligemeget hvad, så er afhængig den mest almindelige og manipulerende adfærd, allermest overfor én selv og den kan tage magten helt fra os – medmindre den bliver konfronteret.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

At leve i håbets energiområde

I forbindelse med et jobskifte havde jeg nogle ønsker, som involverede andre mennesker og krævede deres positive tilbagemelding.Med kortteksten i baghovedet gik jeg nysgerrigt i gang med dagen. Jeg vidste, at hvis jeg forventede et bestemt svar, så ville jeg blive skuffet. Hvis jeg derimod håbede på et bestemt svar, så var muligheden for at få ønsket opfyldt til stede. Jeg var i tvivl om jeg forventede eller håbede – det kunne være nemmere for mig at mærke forskellen. Der var kun ét at gøre, og det var at afvente svaret.
Læs mere

Hvad vil det sige at gøre noget godt for mig selv?

Jeg har længe været bevidst om, at det er vigtigt for mig, at jeg husker at tænke på mig selv. At få noget alenetid, hvor jeg gør noget, der er godt for mig. Her vælger jeg ofte at være fysisk aktiv. Jeg har en oplevelse af, at jeg gør noget godt for mig selv, men samtidig oplever jeg mig afhængig, og jeg kan opleve en flugt i det.Jeg kan forklare mit fokus på fysisk aktivitet med, at det er godt for mit helbred og mit fysiske velbefindende. Det handler om vægt og styrke i form af fysisk formåen. Og jo mere af det, jo bedre er det. Men der er noget afhængighedsskabende i det. Og det er gået op for mig, at der er noget, jeg lægger låg på eller måske nærmere noget, jeg flygter fra. Den fysiske aktivitet skaber nemlig træthed og behov for søvn, og det er der, jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke har overskud til at kigge ind i mig selv, for jeg er simpelthen for træt.
Læs mere

Jeg løser mine egne opgaver først

Jeg er blevet opmærksom på et af mine adfærdsmønstre. Er jeg i en sammenhæng, hvor der opstår opgaver, der skal løses, er jeg den første til at byde ind. Er der noget jeg kan gøre eller hjælpe til med, så kommer jeg med løsningsforslag, organiserer og tilrettelægger.
Læs mere

Afhængig af mobilen?

Back To Top