Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Hvad er det værd?

Jeg tog nogle dybe indåndinger og bad om klarhed.
Musklerne løsnede sig i nakken og skuldrene, kæben blev slap og tårerne flød fra mit venstre øje – dér kom erkendelsen til mig: “Kæreste du, du gør det rigtige, der kommer det rette ud af det – men måden, du kære – det er måden, som du gør det på.“

Nu kunne jeg høre min egen tankevirksomhed, der aldrig var helt tilfreds eller helt tillidsfuld. Jeg var bare for hård ved mig selv. Jeg lod en lille usikkerhed, mistillid eller “man skulle ikke tro at …..” blive tilbage.
Den skulle engang beskytte mig mod at blive alt for skuffet, alt for såret eller opleve mig så svigtet, at jeg ikke kunne bære det – men det var dengang.

Dengang jeg brugte den adfærd,  havde jeg brug for at overleve – jeg er et andet sted nu. Jeg kan sagtens overleve – nu er mit mål at leve. At leve min frihed, leve min visdom, leve mine oplærte evner ud i hverdagen.
Langsomt fik det op for mig –  jeg så min tilsidesættelse – grunden til det fysiske signal og grunden til at jeg skabte vrede ubevidst.

Det var hverken det jeg gjorde eller resultatet der kom ud af det, det var måden jeg greb min opgave an på, det var måden jeg tænkte om mig selv mens jeg udførte opgaven.

Jeg brugte alt for mange trusler, jeg stillede alt for mange spørgsmål og lagde altid baren lidt for højt. Tiden var kommet, hvor jeg måtte fyre mig selv som min mentor.
Jeg ønskede en mentor der så succeser frem for fejl og mangler. Jeg ønskede en mentor der stillede åbne spørgsmål, frem for kontrollerende. Jeg ønskede en mentor der satte opnåelige mål, mål der kunne opfyldes, frem for uoverskuelige og uopnåelige mål, der med garanti ville få mig til at føle mig mindre værd.

Det interessante var jo – at den gode mentor kunne jeg godt være overfor andre – og var faktisk ret god til det. Så hvorfor i himlens navn skulle jeg så ikke kunne være det overfor mig selv. Det var vist kun selvhøjtidelighed og falsk ydmyghed, der stod i vejen for det.

Jeg trak kort 27-6.

Jeg skærper nu min opmærksomhed på min omtale af mig selv og på min tiltale til mig selv.
Tiden er kommet, hvor jeg har mindst lige så megen ret til at blive talt positivt om, som jeg gør til mine omgivelser. Det er min guddommelige ret at blive tiltalt i tillid og respekt – også af mig selv. Jeg har fortjent at blive omtalt med kærlighed – også af mig selv.

Jeg lever i kærlighedens lys.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

At leve i håbets energiområde

I forbindelse med et jobskifte havde jeg nogle ønsker, som involverede andre mennesker og krævede deres positive tilbagemelding.Med kortteksten i baghovedet gik jeg nysgerrigt i gang med dagen. Jeg vidste, at hvis jeg forventede et bestemt svar, så ville jeg blive skuffet. Hvis jeg derimod håbede på et bestemt svar, så var muligheden for at få ønsket opfyldt til stede. Jeg var i tvivl om jeg forventede eller håbede – det kunne være nemmere for mig at mærke forskellen. Der var kun ét at gøre, og det var at afvente svaret.
Læs mere

Hvad vil det sige at gøre noget godt for mig selv?

Jeg har længe været bevidst om, at det er vigtigt for mig, at jeg husker at tænke på mig selv. At få noget alenetid, hvor jeg gør noget, der er godt for mig. Her vælger jeg ofte at være fysisk aktiv. Jeg har en oplevelse af, at jeg gør noget godt for mig selv, men samtidig oplever jeg mig afhængig, og jeg kan opleve en flugt i det.Jeg kan forklare mit fokus på fysisk aktivitet med, at det er godt for mit helbred og mit fysiske velbefindende. Det handler om vægt og styrke i form af fysisk formåen. Og jo mere af det, jo bedre er det. Men der er noget afhængighedsskabende i det. Og det er gået op for mig, at der er noget, jeg lægger låg på eller måske nærmere noget, jeg flygter fra. Den fysiske aktivitet skaber nemlig træthed og behov for søvn, og det er der, jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke har overskud til at kigge ind i mig selv, for jeg er simpelthen for træt.
Læs mere

Jeg løser mine egne opgaver først

Jeg er blevet opmærksom på et af mine adfærdsmønstre. Er jeg i en sammenhæng, hvor der opstår opgaver, der skal løses, er jeg den første til at byde ind. Er der noget jeg kan gøre eller hjælpe til med, så kommer jeg med løsningsforslag, organiserer og tilrettelægger.
Læs mere

Hvad er det værd?

Back To Top