Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Skal jeg kunne nå dem eller skal jeg hellere kunne nå mig selv?

Fristelser stod i kø – jeg oplevede det noget op ad bakke med de projekter jeg havde sat igang.
Der skulle ske noget nyt – og den del af de mennesker som jeg havde i min omgangskreds var godt nok ikke lige positivt stemt.
En del var stille og passive, nogle reagerede med surhed og irritation, mens de ind imellem græd, talte om det besvær det vakte. Jeg oplevede en stemning af skuffelse, bitterhed og magtesløshed. En opgivenhed der bare var det sidste vi havde brug for i forbindelse med det sidste ryk.
Faktisk blev jeg så påvirket af stemningen, at jeg oplevede at de andre lukkede mig ude. Når jeg ville organisere det sidste havde de pludselig travlt med noget andet, og da jeg spurgte hvad de havde brug for, så vidste de det ikke. Saboterede de min indsats med vilje eller var jeg bare sensitiv? Hvordan kunne jeg nå dem – når de ikke ville nå mig?

Jeg trak et kort i håb om at modtage noget lys på hændelsen. Det blev nr. 22-2.

Faktisk oplevede jeg fred indeni når jeg gjorde mig helt stille, så hvad var det der forstyrrede mig, når jeg tænkte på de negative mennesker. Det gjorde noget ved mig som trak min energi ned.
Jeg foreslog mig selv at holde fokus på hvad jeg kunne lære af denne hændelse – ikke hvad jeg kunne hjælpe andre igennem, men på at vise mig selv hvor jeg var med mig selv.

Hvor er jeg i min udvikling spurgte jeg mig? Jeg er der hvor jeg normalt ikke lader mig påvirke af andre menneskers luner, så hvad er grunden til at lige disse mennesker påvirker mig?
Fordi du selv taber ansigt og projektet går i hårknude, hvis de ikke bakker dig op – lød mit indre svar.
“Jeg er da ikke bange for at tabe ansigt” svarede min kloge hjerne igen, men samtidig kunne jeg godt se lighedspunkterne. Hvis det bare var mit personlige ansigt der faldt, så kunne jeg joke mig ud af det og trykke på skidt pyt knappen, men jeg blev også ramt på min faglige stolthed. Det kunne se ud som om at jeg ikke var god til mit arbejde. Det ville jeg formentlig ikke kunne holde til.

Så hvis jeg skal vise mig hvor jeg er med mig selv, så skal jeg i den grad markere mig overfor mig selv. Den negative attitude må ikke få det mindste fat – det har intet med mig at gøre – og er kun en fristelse til at jeg kan opleve mig som et offer – igen. Det får de bare ikke lov til, lød det fra mit indre, – smut, skrid, FIS AF du pisse møg følelse – det er kraftedme NOK NU.

De får bare ikke min indre fred – det er min fred – jeg har selv skabt den – den kan ikke sælges – den er MIN – jeg råber, skriger og markerer mig indtil jeg er helt sikker på at jeg bevarer den.

Fuck de forestillinger om at det er “svært” og et stort “arbejde” – det er hverken mere eller mindre svært end så mange andre markeringer – det er at GØRE det.
Gør det – ligemeget om det er sjovt, svært, ubehageligt, sørgmodigt eller angstfremkaldende, det er bare følelser som handlingen er pakket ind i.

I vrede flåede jeg billedligt talt indpakningspapiret om pakken af – gik direkte til handlingen STOP – der er lukket for andres påvirkninger. Jeg behøver ikke tage de andres følelser på mig, jeg behøver ikke at forholde mig til dem, vi er vidt forskellige personligheder og vi skal bare være helt adskilte følelsesmæssigt.

Hvor ufølsomt vil nogle måske sige. Men nej tværtimod. Jeg har masser af følelser, faktisk alt for mange følelser, så jeg har brug for at skille mine følelser ud fra andres, så jeg ved hvad der egentlig er mine. Jeg laver mig en usynlig osteklokke der beskytter mig og skaber distance til alle de frustrationer som huserer.

Jeg har fået min power tilbage – jeg har opløst magtesløsheden og er nu også klar til at konfrontere den i det ydre – i mine daglige relationer, hvor ingen kan være tjent med at gå rundt i en forpestet atmosfære af bitterhed, afmagt og skuffelse – SKRID ud af mit liv.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

At leve i håbets energiområde

I forbindelse med et jobskifte havde jeg nogle ønsker, som involverede andre mennesker og krævede deres positive tilbagemelding.Med kortteksten i baghovedet gik jeg nysgerrigt i gang med dagen. Jeg vidste, at hvis jeg forventede et bestemt svar, så ville jeg blive skuffet. Hvis jeg derimod håbede på et bestemt svar, så var muligheden for at få ønsket opfyldt til stede. Jeg var i tvivl om jeg forventede eller håbede – det kunne være nemmere for mig at mærke forskellen. Der var kun ét at gøre, og det var at afvente svaret.
Læs mere

Hvad vil det sige at gøre noget godt for mig selv?

Jeg har længe været bevidst om, at det er vigtigt for mig, at jeg husker at tænke på mig selv. At få noget alenetid, hvor jeg gør noget, der er godt for mig. Her vælger jeg ofte at være fysisk aktiv. Jeg har en oplevelse af, at jeg gør noget godt for mig selv, men samtidig oplever jeg mig afhængig, og jeg kan opleve en flugt i det.Jeg kan forklare mit fokus på fysisk aktivitet med, at det er godt for mit helbred og mit fysiske velbefindende. Det handler om vægt og styrke i form af fysisk formåen. Og jo mere af det, jo bedre er det. Men der er noget afhængighedsskabende i det. Og det er gået op for mig, at der er noget, jeg lægger låg på eller måske nærmere noget, jeg flygter fra. Den fysiske aktivitet skaber nemlig træthed og behov for søvn, og det er der, jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke har overskud til at kigge ind i mig selv, for jeg er simpelthen for træt.
Læs mere

Jeg løser mine egne opgaver først

Jeg er blevet opmærksom på et af mine adfærdsmønstre. Er jeg i en sammenhæng, hvor der opstår opgaver, der skal løses, er jeg den første til at byde ind. Er der noget jeg kan gøre eller hjælpe til med, så kommer jeg med løsningsforslag, organiserer og tilrettelægger.
Læs mere

Skal jeg kunne nå dem eller skal jeg hellere kunne nå mig selv?

Back To Top