Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Ved siden af mig selv?

Når jeg sætter tempoet op, så kalder jeg det “at jeg har travlt”, men mange gange er det ikke hele sandheden. Jeg sætter tempoet op, når jeg er ude af harmoni med mig selv – og så har jeg i tilgift travlt.

Hvad kom først hønen eller ægget – tempo/ude af mig selv?
Det er ikke til at sige, men jeg ved hvorfor jeg bruger forklaringen “at have travlt” for det er mere legalt, end at være uharmonisk og ved siden af mig selv. At have travlt kan i nogle kredse ovenikøbet være positivt ladet, mens det at være ved siden af mig selv har en negativ klang i de flestes øre. Og hvis jeg kan vælge, så sætter jeg mig gerne i det bedste lys.

I denne forbindelse mener jeg “ude af mig selv”, som modsætning til “inde i mig selv” dvs. være i harmoni med mit indre.
Da det er et fåtal af verdens befolkning, der kan være i harmoni med sig selv hele tiden, så er vi alle i kortere eller længere perioder ved siden af os selv – og i langt de fleste tilfælde så betyder det ikke noget for vores præstation, om vi er inden i eller udenfor os selv. Vi kan sagtens gå på arbejde og udføre det godt – eller være sammen med andre mennesker – og samtidig være en lille smule ude af den. Det kræver blot mere energi.

Det kræver mere energi, fordi vi ikke lytter til de signaler som kommer fra intuitionen, når vi er ude af den.
Min egen måde at tjekke på, om jeg er ude af mig selv, det er ved at lægge mærke til bestemte adfærdsmønstre, som:

  • jeg glemmer at lytte til andre og afbryder dem
  • jeg har skyklapper på for at nå mit mål og overhører stop signaler undervejs
  • jeg har travlt med hvad andre burde gøre og bruger ingen tid på at overveje, hvad jeg selv skulle gøre
  • jeg reagerer voldsommere end situationen egentlig kræver
  • jeg lader mig irritere hvis min plan ikke gennemføres, i stedet for at se hvad det nye kunne give mig
  • jeg er sulten, træt eller tørstig, men skal lige have gjort dit og dat inden mine fysiske behov bliver opfyldt

Faktisk handler det om Kort 7-2.

Derfor:
Ti dog stille og hør lige efter om der er andre virkeligheder end den lige for. Skab nærvær med din vejrtrækning. Lad problematikker ligge lidt, så du kan se det fra andre vinkler. Det er ikke alt, som behøver at blive fikset med det samme. Klap kaje – slå lyttebøfferne ud – vær åben, så kan du risikere at livet er mere enkelt end du tror. Valget er dit.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

At leve i håbets energiområde

I forbindelse med et jobskifte havde jeg nogle ønsker, som involverede andre mennesker og krævede deres positive tilbagemelding.Med kortteksten i baghovedet gik jeg nysgerrigt i gang med dagen. Jeg vidste, at hvis jeg forventede et bestemt svar, så ville jeg blive skuffet. Hvis jeg derimod håbede på et bestemt svar, så var muligheden for at få ønsket opfyldt til stede. Jeg var i tvivl om jeg forventede eller håbede – det kunne være nemmere for mig at mærke forskellen. Der var kun ét at gøre, og det var at afvente svaret.
Læs mere

Hvad vil det sige at gøre noget godt for mig selv?

Jeg har længe været bevidst om, at det er vigtigt for mig, at jeg husker at tænke på mig selv. At få noget alenetid, hvor jeg gør noget, der er godt for mig. Her vælger jeg ofte at være fysisk aktiv. Jeg har en oplevelse af, at jeg gør noget godt for mig selv, men samtidig oplever jeg mig afhængig, og jeg kan opleve en flugt i det.Jeg kan forklare mit fokus på fysisk aktivitet med, at det er godt for mit helbred og mit fysiske velbefindende. Det handler om vægt og styrke i form af fysisk formåen. Og jo mere af det, jo bedre er det. Men der er noget afhængighedsskabende i det. Og det er gået op for mig, at der er noget, jeg lægger låg på eller måske nærmere noget, jeg flygter fra. Den fysiske aktivitet skaber nemlig træthed og behov for søvn, og det er der, jeg er blevet opmærksom på, at jeg ikke har overskud til at kigge ind i mig selv, for jeg er simpelthen for træt.
Læs mere

Jeg løser mine egne opgaver først

Jeg er blevet opmærksom på et af mine adfærdsmønstre. Er jeg i en sammenhæng, hvor der opstår opgaver, der skal løses, er jeg den første til at byde ind. Er der noget jeg kan gøre eller hjælpe til med, så kommer jeg med løsningsforslag, organiserer og tilrettelægger.
Læs mere

Ved siden af mig selv?

Back To Top