skip to Main Content

Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Alle emotionerne

Jeg oplever en ny mulighed for vækst i disse dage.

Jeg er vokset op i et dysfunktionelt hjem, og har begyndt mit liv med et forkvaklet forhold til mine emotioner.

Jeg har nu arbejdet med MT i nogle år, og oplever at have modtaget nye forståelser for emotionernes natur og funktion. Det har været hårdt arbejde, og givende, for jeg har måttet skille mig af med mine gamle måder at reagere i forhold til mine følelser. Jeg har fundet nye, konstruktive handlemåder.

Lige nu står jeg i en ny situation ; jeg har mødt et menneske som jeg  er nysgerrig på at skabe mere kontakt med.

Med mit nye kendskab til emotionerne kan jeg gå ind i den relation, med en beslutning om at tage mine nye konstruktive adfærdsmønstre med. Kortene minder mig på forunderlig vis om dette. I løbet af de sidste par døgn har jeg oplevet, at det har været naturligt at trække kort ganske ofte, og jeg har på rad og række modtaget alle de  gule kort der handler om grund-emotionerne:

Først kort 20, om glæde, som mindede mig om at det er glæden skabt i det indre, der fører til harmoni. I min nuværende situation, tolkede jeg det som en påmindelse om at bevare mig selv i mødet med det nye menneske, og sørge for at mine motiver hele tiden er på plads. Og jeg tog også kortet som en mulighed for at stoppe op og nyde den glæde jeg oplever i min nye situation med det andet menneske.

Så trak jeg kort 30, om sorg, en af de tre grundemotioner. Jeg tænkte: “jeg har da ikke mistet noget, og oplever ikke sorg”. Så jeg læste lidt mere om kortet og oplevede at modtage en påmindelse om, at jeg i min hidtidige eksistens er oplært til at bruge emotionen sorg i forsvar mod andre emotioner, til at søge værd, og til at manipulere andre med. Det jeg har “mistet” er min gamle adfærd.

Så trak jeg kort 25, om vrede, og læste kortet som en påmindelse om, at det er mit ansvar at sørge for at mine grænser bliver markeret. Jeg erkendte, at i mødet med nye mennesker har jeg før i tiden valgt at udslette mine egne grænser for at skabe plads til det andet menneskes ønsker og behov. Med kortet modtog jeg en mulighed for at erkende mig til mine egne ønsker og behov, overfor mig selv, og skabe handling ved at markere disse. Jeg oplever, at det først og fremmest er mig selv, jeg skal markere mig overfor, for det er mig selv der kan skabe situationer, hvor jeg tilsidesætter mig selv.

Så skete der det, at jeg midt om natten vågnede af en drøm, med følelsen af at der var noget galt.
Jeg oplevede mig ikke bange, men jeg ved, at jeg ofte ikke registrerer min egen rædsel, for det er en emotion som jeg før har lagt låg på. Da jeg alligevel var vågen, trak jeg et kort: Det blev kort 15 om angst. Intet er tilfældigt. Det kort gav mig mulighed for at spørge mig selv, om jeg står i en ny situation, som jeg ikke kender udfaldet af. Det måtte jeg jo svare ja til. Selv om det er en glædesfyldt og tilsyneladende positiv situation jeg står i med det nye menneske, så er det alligevel en helt ny situation. Jeg tolker kortet som en påmindelse om i opmærksomhed bestræbe mig på at gå ind i det nye møde, uden mine gamle forsvarsmekanismer og destruktive adfærd.

Så før jeg lagde mig til hvile igen, valgte jeg at bede om hjælp til at handle opmærksomt i min situation.

Jeg bad sindsrobønnen:

GUD, giv mig SINDSRO

til at acceptere de ting, jeg ikke kan ændre

MOD til at ændre de ting jeg kan

og VISDOM til at se forskellen

Dagens tanke er skrevet af

Back To Top