Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Er der en mening?

Når jeg er stille med mig selv, så oplever jeg mig som verdens mest heldige menneske. Jeg har alt hvad jeg kan ønske mig, jeg er elsket, værdsat og til gavn i livet. Mit liv giver mening.

Hvor ville det være vidunderligt, hvis jeg også havde den tilgang til mig selv, når jeg er under pres.
Når jeg oplever at “være bagud” eller “ude af kontrol”, så sniger utrygheden sig ind og hvisker, at jeg ikke gør det godt nok. Når jeg ikke gør det godt nok, så må jeg jo bare ikke være dygtig nok eller generelt er jeg ikke god nok til dette liv.
Det giver ingen mening. Det giver ingen mening, hvis jeg er født ind i et liv som jeg ikke er god nok til.

Jeg har brug for at ændre på den oplevelse af, hvad der giver mening.
Mit liv bliver en rutchebane af op- og nedture, alt efter om min følelse af at “få mening” er tilstede eller ej. For så vidt jeg er bekendt i livets skole, så er der ingen fysiologiske livsbetingelser, som gør at livet absolut skal give mening for menneskeheden. Kroppens automatik hverken stopper eller løber hurtigere, når der er god mening i livet.
Til gengæld kan livet godt blive forkortet, hvis følelsen “ingen mening” sidder fast som et grundlæggende tankemønster. Men fysiologien stopper ikke de vitale organer på grund af selve “meningen”, men af det rodfæstede tros-og tankemønster som ligger indlejret i de fysiske cellers livsenergi.

Kort 13-3 siger det tydeligt.

Med træningsprogrammet: “Dine valg er dit liv – hvordan vælger du?” har jeg lært at bruge kærligheden – dvs. tilliden og respekten – til at ændre min måde at opfatte oplevelser på.

Hvis jeg bruger min egen sætning – bare vendt modsat, så skriver jeg:
Mit liv giver ingen mening, når jeg tror at jeg ikke er god nok. Når jeg har overbevist mig selv om at jeg ikke er god nok, så er jeg heller ikke dygtig nok, og det gør mig utryg. For at overvinde utrygheden, så forsøger jeg at have styr på tingene, være på forkant, så ingen kan komme og fortælle mig, at jeg ikke er god nok. Jeg får sat mig i et dilemma, når jeg ikke selv tror på mig, for selvom andre skulle tro på mig, så kan jeg ikke høre det – for i dette tilfælde (når det er negativt ladet) så tror jeg desværre meget mere på mig selv, end på andre. Det er godt nok nederen og pres.

At tro på det positive i denne sammenhæng, det er for mig at tro mere på det positive end på det negative. Dvs. at tro på minimum 51% positiv omtale af mig selv, så der kun er plads til 49% negativ omtale.
Da de fleste negative overbevisninger ligger hos mig selv, så er det enkelt at se, hvor en indsats vil give størst effekt.

Så hvis jeg tager min sætning en gang til, og nu med konstruktive handlinger på, så lyder den:
Kære du – jeg vælger at have mere fokus på at handle tillidsfuldt og med respekt, fremfor at se efter om resultatet giver mening. Jeg tager det pres fra dig, at du ikke behøver at have en mening om at det “skal give mening”. Det er okay at det tilsyneladende er meningsløst.
Jeg behøver ikke længere bevise mit værd, for noget er jeg god til og andet er jeg mindre god til. Jeg er rigtig god til nogle ting og rigtig dårlig til andre ting.
Jeg behøver ikke længere være utryg, for nogle ting har jeg øvet mig på og er blevet god til, andre ting har jeg endnu ikke øvet mig så meget på. Så ind imellem har jeg brug for at øve mig noget mere og få hjælp udefra til at blive bedre på de områder.
Når jeg er god til at bede om hjælp, så behøver jeg ikke at være bange for at tabe ansigt. Jeg kan nemlig godt tåle at komme bagud eller stå i en periode med kaos.
Jeg bliver bedre til at se, hvor jeg reelt har opgaver fremfor at slå mig selv oven i hovedet med, at målet ikke er nået.
Jeg har tillid til, at mine evner kan udvikle sig i takt med mine opgaver, og jeg respekterer mine færdigheder ved at bruge, uden at overforbruge/misbruge dem.
Jeg har tillid til, at jeg har modet og styrken til at gå på livets landevej, og jeg respekterer de huler, bump, sving og blinde veje der måtte vise sig undervejs.

Frem for alt – det er slut med nedgørelser – jeg taler ordentlig og kærligt til mig – jeg lever min tillid og respekt indefra.
Du er, hvad du er, for det er dét, du tror på.
Du føler, som du tænker, for det er dét, du tror på.
Tro på det positive

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Fra tilsidesættelse til læring og ny indsigt

Jeg er god til at være mig“Jeg er sgu’ blevet ret god til at være mig!”Det fortalte jeg mig selv og trak kort 8 som siger, at:“Kærlighed er tillid og respekt, få en kærlighedsaffære med dig selv. Tænk positivt.”Ja, jeg nikkede genkendende til mig selv:“Jeg kan sige fra, jeg kan sige til, jeg kan være impulsiv, og jeg kan være tålmodig.” Det er gode kvaliteter at have med i livets rygsæk.Jeg er blevet ret god til at være tillidsfuld og ret god til at være respektfuld i livets skole - jeg lever en kærlighedsaffære med mig selv.
Læs mere

Det perfekte job

Jeg havde gennem længere tid oplevet utilfredshed med og i mit job. Jeg var i en ansættelse, noget uden for hvad jeg er uddannet til, men jeg havde også i andre ansættelser oplevet noget lignende, så jeg tænkte, det måske var motiverne, der ikke var på plads. Hvilket jo kunne betyde, jeg var det rigtige sted, men måske ikke var der for min egen skyld.
Læs mere

Når tale bliver til guld

Jeg har over en periode haft lyst til at forandre nogle af mine adfærdsmønstre, men jeg har oplevet modstand på det. Der har været en indre dialog i mit hoved, der har fastholdt mig lige der, hvor jeg er nu.Det var ikke mig, der skulle laves om, men de andre, og det de sagde, og det de gjorde. Der var en masse forsvar mod forandringer i min egen adfærd.Et af positivkortene handler netop om at erkende sig, og pudsigt nok var det præcis det kort jeg trak, da jeg sad og var allermest selvmedlidende over min fastlåste skæbne.
Læs mere

Er der en mening?

Back To Top