Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Er det min skyld?

Jeg har virkelig brugt energi på at aflære den adfærd, som går ud på, at jeg påtager mig skylden.

Jeg har altid været den, som følte mig skyldig, hvis stemningen var dårlig.
Jeg var den første til at sige, “det er også fordi, at jeg ikke havde sørget for” – eller “undskyld jeg havde ikke set, at du har behov for”.
Hvis der var nogle, der var sure, og deres vrede skulle gå ud over nogen, så stillede jeg mig også til rådighed. Jeg sagde: “undskyld, at jeg gjorde dig vred” – “undskyld at jeg har ryddet op og flyttet den dims” – “undskyld jeg ikke har lavet sovsen så god nok, som du vil have den.”

Oprindelig havde jeg lært adfærden som barn, for den var smart at overleve på, på det tidspunkt. Nu som voksen havde den kun negativ effekt. Jeg blev mere og mere selvudslettende og bedømte mig selv i alle mulige sammenhænge – både hvor det var berettiget, og når det ikke var berettiget – hvilket var langt de fleste gange.
Det var blevet en rigtig dårlig vane hos mig.
Vanen var så indgroet, at den var blevet en del af mig, og jeg reagerede med den adfærd helt automatisk – og inden jeg havde nået at tænke mig om.

Da jeg blev bevidst om, hvor dybt det påvirkede mig og hvor tilsidesættende det var for mig, da besluttede jeg mig for at aflære det.
Jeg blev nødt til at konfrontere adfærden ved at sige fra.

Jeg øvede mig i at sige: “Det er da ærgerligt, at du ikke kan lide sovsen, for jeg har ellers gjort mig umage og brugt en anerkendt opskrift, du behøver jo heller ikke spise den, hvis du ikke vil”.

Jeg måtte kunne tåle at lade folk være sure eller vrede – uden at jeg skulle gøre noget ved det.
Jeg fik stoppet følelsen af, at lige meget hvad jeg gjorde, så var det forkert.
Jeg fik opløst trangen til, at andre mennesker altid skulle føle sig godt tilpas i mit selskab.

I dag fik jeg endnu en bekræftelse på, at jeg ikke længere har behov for at blive bedømt og fordømt.

En ven fra min omgangskreds spurgte, hvor jeg havde gjort af den dims, som altid havde ligget i skålen på bordet.
“Pas”, svarede jeg og slog opgivende ud med armene.
Vennen var ikke sådan at stoppe og fortsatte: “Jamen du har jo flyttet dimsen, siden den ikke er der mere – hvor er den henne?”.
“Jamen, hvis du ikke har flyttet den, mon den så ikke ligger der endnu?”, svarer jeg.
Vennen blev ikke særlig afslappet af det svar og gik med hurtige tramp hen mod skålen – rodede rundt endnu engang – og trak derefter dimsen op.
“Nå, der har du lagt den”, sagde vennen henvendt til mig, med et smil på læben.

Jeg smilede også, men til mig selv – jeg havde undladt at hoppe på den følelsesmæssige limpind – vennen fik lov at have sin frustration i fred. Jeg var upåvirket af påstanden og lod mig ikke påvirke af beskyldningerne. Jeg er holdt op med at reagere på bedømmelserne.

Jeg har tilegnet mig en ny vane – at udskyde behovet for at blive følelsesmæssigt påvirket, indtil jeg har konstateret, om det er nødvendigt.

Nogen vil kalde det at styre sine følelser – jeg kalder det for at være frigjort af mine følelser, så jeg styrer min adfærd – og gerne på en kærlig måde.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Fra tilsidesættelse til læring og ny indsigt

Jeg er god til at være mig“Jeg er sgu’ blevet ret god til at være mig!”Det fortalte jeg mig selv og trak kort 8 som siger, at:“Kærlighed er tillid og respekt, få en kærlighedsaffære med dig selv. Tænk positivt.”Ja, jeg nikkede genkendende til mig selv:“Jeg kan sige fra, jeg kan sige til, jeg kan være impulsiv, og jeg kan være tålmodig.” Det er gode kvaliteter at have med i livets rygsæk.Jeg er blevet ret god til at være tillidsfuld og ret god til at være respektfuld i livets skole - jeg lever en kærlighedsaffære med mig selv.
Læs mere

Det perfekte job

Jeg havde gennem længere tid oplevet utilfredshed med og i mit job. Jeg var i en ansættelse, noget uden for hvad jeg er uddannet til, men jeg havde også i andre ansættelser oplevet noget lignende, så jeg tænkte, det måske var motiverne, der ikke var på plads. Hvilket jo kunne betyde, jeg var det rigtige sted, men måske ikke var der for min egen skyld.
Læs mere

Når tale bliver til guld

Jeg har over en periode haft lyst til at forandre nogle af mine adfærdsmønstre, men jeg har oplevet modstand på det. Der har været en indre dialog i mit hoved, der har fastholdt mig lige der, hvor jeg er nu.Det var ikke mig, der skulle laves om, men de andre, og det de sagde, og det de gjorde. Der var en masse forsvar mod forandringer i min egen adfærd.Et af positivkortene handler netop om at erkende sig, og pudsigt nok var det præcis det kort jeg trak, da jeg sad og var allermest selvmedlidende over min fastlåste skæbne.
Læs mere

Er det min skyld?

Back To Top