Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Lad være med at afbryde mig

Jeg havde lige sat mig, og så kommer der een og beder mig komme med. Jeg var lige i gang med noget, da een spørger om jeg kan give en hjælpende hånd. Mødet var lige begyndt, da telefonen både ringede, lagde besked og sendte SMS’er til mig – “lad dog være med at forstyrre mig hele tiden”, råbte det inden i mig

“Hvor går grænsen imellem at være til rådighed for andre, og skabe rum til at løse mine egne opgaver”, spørger jeg mig selv. Når jeg bliver afbrudt, så bruger jeg en del tid og energi på, at komme tilbage i mit eget flow og må ligesom “spole mig selv tilbage” – hvor var det nu, jeg kom fra – hvad var det nu, jeg var i gang med – hvad var det nu, jeg skulle til at gøre.
Hvis jeg er frisk og veloplagt, så er det ikke det store problem, så finder jeg hurtigt tråden igen – men hvis jeg i forvejen er træt, ukoncentreret og sensitiv, så bliver jeg så eddikesur.

Kan jeg på nogen måde hjælpe mig selv her, og markere mig inden reaktionerne overmander mig?
For, ikke nok med at jeg oplever folk overruler mig, samtidig tilsætter jeg mig selv, ved at lade dem gøre det, og uden at fortælle dem, hvad jeg oplever.
Det opleves ikke særligt ordentligt, hverken overfor mine omgivelser eller overfor mig selv. Dem der gerne vil mig, har faktisk ikke en chance for at vide, at jeg finder det upassende.
Jeg beslutter mig for at starte der, med at fortælle mig selv: “den hændelse, der udspiller sig lige nu, den oplever jeg upassende”.

Da jeg erkendte det overfor selv, så fik jeg stoppet min irritation. Jeg fik hjulpet mig selv, til at se hvad essensen var, og nu blev det meget nemmere at navigere igennem hændelsen. Den naturlige fortsættelse af: “ Det oplever jeg upassende lige nu”, det blev: “Jeg er lige fordybet i noget, jeg kommer om …. en halv time ….. når jeg er færdig her ….. eller er det muligt, at en anden kan hjælpe dig?”

Jeg oplevede en lettelse. Jeg havde både markeret min grænse, givet udtryk for min oplevelse, og havde ikke givet andre skylden for min oplevede grænseoverskridelse.
Jeg behøver jo ikke at være afvisende eller underkende mine omgivelsers behov for hjælp. Jeg må “bare” være tydelig i at mine behov for kontinuitet, og fordybelsen kan være vigtigere, end at fremstå som den hjælpende frelser.

Måske ville mine omgivelser ovenikøbet blive bedre til at klare sig selv, hvis jeg var noget mindre til rådighed.
Den form for styrke, den kunne jeg godt udvikle på :-). Det er på den måde, jeg får skabt plads til mig selv. Jeg får gjort mig fri af mine forestillinger om, hvad jeg bør og kan.

Nu har jeg modet til bare at gøre det – juhuu – det er frihed.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Fra tilsidesættelse til læring og ny indsigt

Jeg er god til at være mig“Jeg er sgu’ blevet ret god til at være mig!”Det fortalte jeg mig selv og trak kort 8 som siger, at:“Kærlighed er tillid og respekt, få en kærlighedsaffære med dig selv. Tænk positivt.”Ja, jeg nikkede genkendende til mig selv:“Jeg kan sige fra, jeg kan sige til, jeg kan være impulsiv, og jeg kan være tålmodig.” Det er gode kvaliteter at have med i livets rygsæk.Jeg er blevet ret god til at være tillidsfuld og ret god til at være respektfuld i livets skole - jeg lever en kærlighedsaffære med mig selv.
Læs mere

Det perfekte job

Jeg havde gennem længere tid oplevet utilfredshed med og i mit job. Jeg var i en ansættelse, noget uden for hvad jeg er uddannet til, men jeg havde også i andre ansættelser oplevet noget lignende, så jeg tænkte, det måske var motiverne, der ikke var på plads. Hvilket jo kunne betyde, jeg var det rigtige sted, men måske ikke var der for min egen skyld.
Læs mere

Når tale bliver til guld

Jeg har over en periode haft lyst til at forandre nogle af mine adfærdsmønstre, men jeg har oplevet modstand på det. Der har været en indre dialog i mit hoved, der har fastholdt mig lige der, hvor jeg er nu.Det var ikke mig, der skulle laves om, men de andre, og det de sagde, og det de gjorde. Der var en masse forsvar mod forandringer i min egen adfærd.Et af positivkortene handler netop om at erkende sig, og pudsigt nok var det præcis det kort jeg trak, da jeg sad og var allermest selvmedlidende over min fastlåste skæbne.
Læs mere

Lad være med at afbryde mig

Back To Top