Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

At manipulere – og tilgive sig selv

Vi var flere mennesker, der sad sammen og spillede et spil. Inden spillet gik i gang, havde det ene menneske sagt ja til én spillerunde.

Første spillerunde var slut, og vi gik i gang med anden spillerunde under protester fra flere spillere. Alligevel blev anden spillerunde gennemført, selvom stemningen kunne have været bedre.

Vi skulle selvfølgelig have stoppet spillet efter første runde. Det er nemt at se nu. Vi var flere, der syntes, det var hyggeligt at spille videre og fik overtalt de andre medspillere til at fortsætte mod deres ønske. Jeg var med til at overtale og lod mig suge ind i massesuggestionen – “vi er flere, der gerne vil det samme, så er det vel ok at manipulere og overtale”. Jeg gemte mig bag et “vi”, – “når de andre synes det er ok, så er det vel ok” – i stedet for at sige “jeg” og  tage ansvar for mine egne handlinger og respektere mine medspilleres ønske om at stoppe.

Jeg havde lyst til at bede personerne om tilgivelse bagefter, hvor stemningen var på nulpunktet. Men jeg ved også fra det mentalhygiejniske træningsprogram, at det er nødvendigt at tilgive mig selv for mine handlinger i stedet for at søge tilgivelse i det ydre, altså hos personen/personerne. Hvis jeg beder om andres tilgivelse for mine handlinger, fralægger jeg mig ansvaret. Og mine handlinger er mit ansvar. Der er kun én person, der kan tilgive mig – og det er mig selv. Hvis jeg får tilgivelse for mine handlinger hos andre personer, svarer det til, at min handling bliver accepteret og retfærdiggjort. Og det er det samme som at få tilladelse til at gentage handlingen. Det var jo ikke det, der var meningen.

Jeg tilgav mig selv for at have “fulgt med strømmen”, ligget under for massesuggesionen og dermed overtrådt egne og andres grænser. Jeg sagde det ikke til personerne, men det lettede inden i mig, og jeg bestræber mig på at handle respektfuldt næste gang en lignende situation opstår.

Dagens tanke er skrevet af

Tina Rem Rasmussen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
tina@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Fra tilsidesættelse til læring og ny indsigt

Jeg er god til at være mig“Jeg er sgu’ blevet ret god til at være mig!”Det fortalte jeg mig selv og trak kort 8 som siger, at:“Kærlighed er tillid og respekt, få en kærlighedsaffære med dig selv. Tænk positivt.”Ja, jeg nikkede genkendende til mig selv:“Jeg kan sige fra, jeg kan sige til, jeg kan være impulsiv, og jeg kan være tålmodig.” Det er gode kvaliteter at have med i livets rygsæk.Jeg er blevet ret god til at være tillidsfuld og ret god til at være respektfuld i livets skole - jeg lever en kærlighedsaffære med mig selv.
Læs mere

Det perfekte job

Jeg havde gennem længere tid oplevet utilfredshed med og i mit job. Jeg var i en ansættelse, noget uden for hvad jeg er uddannet til, men jeg havde også i andre ansættelser oplevet noget lignende, så jeg tænkte, det måske var motiverne, der ikke var på plads. Hvilket jo kunne betyde, jeg var det rigtige sted, men måske ikke var der for min egen skyld.
Læs mere

Når tale bliver til guld

Jeg har over en periode haft lyst til at forandre nogle af mine adfærdsmønstre, men jeg har oplevet modstand på det. Der har været en indre dialog i mit hoved, der har fastholdt mig lige der, hvor jeg er nu.Det var ikke mig, der skulle laves om, men de andre, og det de sagde, og det de gjorde. Der var en masse forsvar mod forandringer i min egen adfærd.Et af positivkortene handler netop om at erkende sig, og pudsigt nok var det præcis det kort jeg trak, da jeg sad og var allermest selvmedlidende over min fastlåste skæbne.
Læs mere

At manipulere – og tilgive sig selv

Back To Top