Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Positiv bedømmelse er også negativt

Selvom jeg kender kortteksten godt og oplever sandheden i ordene, kom jeg alligevel til at bedømme og derved fordømme et andet menneske og dermed mig selv.

Jeg var sammen med et menneske, og jeg var begejstret for, hvad dette menneske havde nået at gøre. Det var en enorm arbejdsindsats – og så var mennesket endda plaget af fysiske signaler (=var syg) mens arbejdet blev gjort – og jeg roste mennesket for arbejdet og resultatet, som jeg oplevede imponerende.

Jeg kom til at tænke på mine egne gøremål og resultater. De er anderledes. Jo, jeg når da en masse, men ville jeg kunne arbejde mange timer hver dag med en livstruende diagnose og konstante smerter? Jeg ville ønske jeg kunne, for det må være livsbekræftende – det var i hvert fald livsbekræftende og inspirerende at være vidne til.

Og samtidig kan jeg godt høre min bedømmelse af mig selv og mennesket – en negativ bedømmelse af mig selv og en positiv bedømmelse af mennesket. Og det er ikke særlig respektfuldt og kærligt – hverken overfor mig selv eller mennesket. For positiv bedømmelse er stadig bedømmelse og dermed destruktivt. I min positive bedømmelse af mennesket, kom jeg ubevidst til at nedgøre mig selv ved at måle mig med mennesket – og det er en tilsidesættelse af mig.

Jeg tror ikke på, at vi mennesker er sat i verden for at sammenligne os med andre og dermed sætte en pris på os selv eller andre. Igennem træningsprogrammet har jeg lært, at vores opgave i livet er at være. Jeg er. Punktum. Det er uinteressant om jeg er chef, servicemedarbejder, murer eller en anden profession – eller hvad jeg har udrettet i livet. Vi har alle opgaven med at være – hvile i os selv i enhver situation i livet.

Selvfølgelig må jeg lade mig inspirere af mine omgivelser og verden og have ambitioner, planer og mål jeg gerne vil nå  – det skal bare være med respekt for mig selv – så bliver det også med respekt for andre.

Bedømmelser/vurderinger i forbindelse med eksaminer og lignende har sin berettigelse og hører derfor uden for den destruktive bedømmelse.

Det var en tankevækkende oplevelse – det er nemt at komme til at bedømme, alt for nemt – og når jeg ønsker at leve fri af bedømmelse, er det vigtigt, at jeg er opmærksom på mine tanker og ord – hvad tænker og siger jeg om mig selv og andre?

Jeg bestræber mig på at opleve mig selv og verden, fri af begrænsende tanker, og i stedet leve kærligheden: Tillid og respekt.

Dagens tanke er skrevet af

Tina Rem Rasmussen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
tina@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Fra tilsidesættelse til læring og ny indsigt

Jeg er god til at være mig“Jeg er sgu’ blevet ret god til at være mig!”Det fortalte jeg mig selv og trak kort 8 som siger, at:“Kærlighed er tillid og respekt, få en kærlighedsaffære med dig selv. Tænk positivt.”Ja, jeg nikkede genkendende til mig selv:“Jeg kan sige fra, jeg kan sige til, jeg kan være impulsiv, og jeg kan være tålmodig.” Det er gode kvaliteter at have med i livets rygsæk.Jeg er blevet ret god til at være tillidsfuld og ret god til at være respektfuld i livets skole - jeg lever en kærlighedsaffære med mig selv.
Læs mere

Det perfekte job

Jeg havde gennem længere tid oplevet utilfredshed med og i mit job. Jeg var i en ansættelse, noget uden for hvad jeg er uddannet til, men jeg havde også i andre ansættelser oplevet noget lignende, så jeg tænkte, det måske var motiverne, der ikke var på plads. Hvilket jo kunne betyde, jeg var det rigtige sted, men måske ikke var der for min egen skyld.
Læs mere

Når tale bliver til guld

Jeg har over en periode haft lyst til at forandre nogle af mine adfærdsmønstre, men jeg har oplevet modstand på det. Der har været en indre dialog i mit hoved, der har fastholdt mig lige der, hvor jeg er nu.Det var ikke mig, der skulle laves om, men de andre, og det de sagde, og det de gjorde. Der var en masse forsvar mod forandringer i min egen adfærd.Et af positivkortene handler netop om at erkende sig, og pudsigt nok var det præcis det kort jeg trak, da jeg sad og var allermest selvmedlidende over min fastlåste skæbne.
Læs mere

Positiv bedømmelse er også negativt

Back To Top