Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre?
Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer?
Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv?

Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Svag, sårbar og styrket

Jeg havde gjort mig nogle tanker om min egen styrke og om nogle fysiske svagheder, som jeg oplevede optrådte hyppigere. Jeg vidste, at det var en naturlig følge af min alder og oplevede derfor i første omgang ikke, at jeg behøvede at dele det med andre.
Undertiden fik jeg flere intuitive tanker på, at jeg skulle sige til det højt til mine nærmeste, men samtidig oplevede jeg det også lidt akavet. En af tankerne lød: “Og hvilken interesse skulle de have i at høre det, det har jo intet med dem at gøre.”

Der kunne jeg godt høre min egen retfærdiggørelse og uvilje mod at fortælle noget om mig selv, som jeg ikke direkte kunne profitere af. Hvis jeg sagde det højt, så kunne jeg risikere at de anså mig for gammel – og jeg ville gøre mig virkelig sårbar.
Jeg var heller ikke sikker på omgivelsernes reaktion. Ville de spørge til det i tide og utide, ville de tage unødige hensyn, eller hvordan ville de opfatte mig.
I min indre dialog blev jeg imidlertid bevidst om, at jeg oplevede mig selv som mindre værd – fordi jeg forsøgte at fortie det. Jeg ville sætte mig selv i et mindre attraktivt lys, ved at indrømme mine svagheder, var min ubevidste overbevisning.

I den erkendelse vendte mit motiv for at sige det højt. Nu var mit motiv at sige det, fordi jeg måtte konfrontere den fordømmelse, det forsvar og den modstand jeg havde på, at risikere at blive opfattet som svagelig.

Jeg trak kort 16-4.
Bekræftelsen var tydelig – jeg skulle bare springe ud i det.

Da jeg havde delt min information om de ændrede fysiske tilstande, så fik jeg kun et spørgsmål fra mine nærmeste. Det var: ”Hvad betyder det for mig?”.
Det var jo ikke et farligt spørgsmål – det gav mig mulighed for at fortælle om de ændringer, som jeg oplevede, og så var det emne afklaret.

Så gaven i denne erkendelse var ikke omgivelsernes reaktion, men den glæde jeg efterfølgende oplevede inde i mig selv. Jeg havde gjort mig så sårbar, og alligevel oplevede jeg mig bagefter så stærk, at ydmyghedens tårer fandt vej til min kind.

Dagens tanke er skrevet af

Mette Petersen
Certificeret Mentalhygiejnisk Instruktør
mettep@dagenstanke.dk

Flere erkendelser

Her kan du læse flere refleksioner og erfaringer med Positivkortene.

Hvad vil modstanden fortælle?

I forbindelse med huskøb oplevede jeg modstand samt tvivl, og jeg vidste det betød, at det ikke var den perfekte bolig og sagde nej tak. Fik efterfølgende overbevist andre om det samme.Jeg oplevede dog en uro/underlig fornemmelse og efter at have kontaktet et viist menneske i min nære kreds, gik det op for mig, at det var et forsvar af mistillid, der sørgede for at holde mig væk fra den gode beslutning - en gammel adfærd der handler om mistillid til mig selv og mine beslutninger.
Læs mere

Jeg bliver inspireret af mennesker omkring mig

Kunne du også godt blive mere bevidst om dine handlemønstre? Vil du gerne trænes i at tænke og handle konstruktivt i alle livets situationer? Vil du gerne trænes i at styrke kærligheden til dig selv? Læs mere om hvad Mentalhygiejnisk Træning er, og hvad du kan bruge det til.

Læs mere

Morgenbekymringer

I de sidste uger er jeg mange morgener vågnet tidligt med bekymrede tanker. Det er et faresignal, som jeg genkender fra den tid hvor jeg var stresset og udbrændt.Jeg ved godt, at det har en sammenhæng med, at jeg i den sidste tid har haft en masse arbejdsopgaver, som jeg har arbejdet med om aftenen. Jeg har forklaret mig selv, at disse arbejdsopgaver er jo så sjove og givende, så dem kan jeg godt sidde med i min fritid, og de kan ligge i baghovedet hele tiden og blive til gode ideer.Men kroppen og systemet er ligeglad med, om arbejdsopgaven er sjov eller kedelig.Når det flyder ud, så flyder det ud, og dette her var en tilsidesættelse af mine sande behov!
Læs mere

Svag, sårbar og styrket

Back To Top